22.10.2018 21:50:10
Tavler og kompendier

Harjas fibeltabel
Harjas Kronologiske Fibel Tavle

Vægtlodder af bly

Harjas Kompendium
Harjas Genstandstabel

Harja - nu med drone
Begivenheder
<< Oktober 2018 >>
Ma Ti On To Fr
1 2
3
4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27
28
29 30
31
       
Nyeste artikler
· Foredragsrækken, ef...
· Generalforsamling l...
· Foredragsrækken, fo...
· Fynboer&Arkæologi 2...
· Foredragsrækken, ef...
Skyd genvej til...
...Etiske regler for Harja
...Vejledninger og skabeloner
...Fynboer&Arkæologi
...Fynboer&Arkæologi
...Forfattervejledning for F&A
...links til de fynske museer
Fejl på siden?
Hvis du konstaterer fejl på Harjas hjemmeside – fx døde links eller regulært roderi i tekst og billeder – så drop venligst en besked til webmaster@harja.dk. Tak.
Log ind
Brugernavn

KodeordEr du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
ANNONCER
Køb billige arkæologi­bøger
Harja er kommet i besiddelse af forskellige spændende arkæo­log­ibøger, som sælges til yderst favorable priser fra 5,- kr. til 20,- kr
Henvend dig i Arkæologiens Hus og se lageret.

Dansk metaldetektor salg Detektorshop.dk
Alt indenfor seriøst detektorgrej
Minelab, XP Deus, Garrett, Whites, Tesoro, Detech, Coiltek mv.
Høj service og hurtig levering
Telefon 3035 3655

Rabat på detektorgrej
Hos DetectorLabs i Finland får Harjas medlemmer 3-8% rabat på detektorgrej, alt efter hvilke produkter man køber.
Bliv medlem af Harjas detektorgruppe, og log in og se, hvordan du gør.
Hent Adobe Reader
Noget af indholdet på Harjas hjemmeside ligger gemt som pdf-filer. Det gælder f.eks. nyhedsbrevet Skjald og enkelte artikler. Det betyder, at du er nødt til at have programmet Adobe Reader installeret på din computer for at kunne læse det. Hvis ikke du allerede har programmet installeret, er det heldigvis en smal sag at få ordnet:
Hvis du dobbeltklikker på billedet her nedenfor, bliver du stillet om til Adobes hjemmeside, hvor du blot klikker på knappen Download, så går resten af sig selv. Held og lykke.

Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Vejledninger og skabeloner » Konservatorens gode råd
Konservatorens gode råd

Konservatorens gode råd

Hvordan skal detektorfund behandles

Dorte Gramtorp, konservator ved Odens Bys Museer, Bevaringsfunktionen

Genstanden skal hurtigst muligt pakkes ind i en plastpose og evt. en hård æske så skader undgås under den efterfølgende transport til museet og konserveringsværkstedet.

Der placeres en nummerseddel med fundoplysninger ved genstanden, således at den efterfølgende kan identificeres. Detektivarbejdet med at fremdrage genstandens overflade må man til gengæld overlade til fagfolkene, til konservatorerne.

På konserveringsværkstedet fremrenses genstandens overflade med største forsigtighed under mikroskop og ved brug af bløde redskaber.

Selvom en genstand ser nok så stabil og hård ud, vil århundreders eller årtusinders ophold i jorden have blødgjort overfladen, så stor forsigtighed er en forudsætning for, at vigtige oplysninger kan renses frem.

Konservatorens fem gode råd er derfor:

1) Lad jorden blive siddende på genstanden; jorden stabiliserer og støtter, indtil genstanden kommer under faglig behandling.

2) Undgå afskrabning eller afrensning af detektorfund. Rengøring kan beskadige genstanden, f.eks. fjerne tynde og løstsiddende pålægninger af tin, guld eller sølv - eller der kan tilføjes ridser, som vanskeliggør tolkning af ornamentik eller forhistoriske værktøjsspor på genstandens overflade.

3) Vask ikke genstanden, og aftør ikke genstande med en klud; dels kan løstsiddende pålægninger eller f.eks. tekstilrester fjernes, og dels kan genstanden tilføjes moderne tekstilfibre, som kan snyde konservatorens analysearbejde.

4) Hvis man er i tvivl om en genstand er gammel eller ej, bør tvivlen komme genstanden til gode. Aflever hellere ti ting for meget, end én ting for lidt! Museets arkæologer og konservatorer skal nok vurdere, hvad der er gammelt og hvad der er nyt.

5) Aflever genstanden forsvarligt, indtil den kan overdrages til museet. Det er en god idé at opbevare jern tørt (f.eks. i en æske), andre materialer må godt lægges i en lukket plastikpose. Husk nummerseddel!

De fleste ved, at man får udbetalt Danefæ-godtgørelse, når man har gjort et godt fund. En nok så væsentlig passage i danefæ-loven (Lov om Museer §27) fortæller, at Rigsantikvaren udbetaler en godtgørelse, hvis størrelse dels er betinget af genstandens materialeværdi og sjældenhed, men - og det er nok så væsentligt - af "den omhu, hvormed finderen har sikret fundet".

11,214,151 Unikke besg