22.10.2018 21:55:09
Tavler og kompendier

Harjas fibeltabel
Harjas Kronologiske Fibel Tavle

Vægtlodder af bly

Harjas Kompendium
Harjas Genstandstabel

Harja - nu med drone
Begivenheder
<< Oktober 2018 >>
Ma Ti On To Fr
1 2
3
4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22
23
24 25 26 27
28
29 30
31
       
Nyeste artikler
· Foredragsrækken, ef...
· Generalforsamling l...
· Foredragsrækken, fo...
· Fynboer&Arkæologi 2...
· Foredragsrækken, ef...
Skyd genvej til...
...Etiske regler for Harja
...Vejledninger og skabeloner
...Fynboer&Arkæologi
...Fynboer&Arkæologi
...Forfattervejledning for F&A
...links til de fynske museer
Fejl på siden?
Hvis du konstaterer fejl på Harjas hjemmeside – fx døde links eller regulært roderi i tekst og billeder – så drop venligst en besked til webmaster@harja.dk. Tak.
Log ind
Brugernavn

Kodeord



Er du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
ANNONCER
Køb billige arkæologi­bøger
Harja er kommet i besiddelse af forskellige spændende arkæo­log­ibøger, som sælges til yderst favorable priser fra 5,- kr. til 20,- kr
Henvend dig i Arkæologiens Hus og se lageret.

Dansk metaldetektor salg Detektorshop.dk
Alt indenfor seriøst detektorgrej
Minelab, XP Deus, Garrett, Whites, Tesoro, Detech, Coiltek mv.
Høj service og hurtig levering
Telefon 3035 3655

Rabat på detektorgrej
Hos DetectorLabs i Finland får Harjas medlemmer 3-8% rabat på detektorgrej, alt efter hvilke produkter man køber.
Bliv medlem af Harjas detektorgruppe, og log in og se, hvordan du gør.
Hent Adobe Reader
Noget af indholdet på Harjas hjemmeside ligger gemt som pdf-filer. Det gælder f.eks. nyhedsbrevet Skjald og enkelte artikler. Det betyder, at du er nødt til at have programmet Adobe Reader installeret på din computer for at kunne læse det. Hvis ikke du allerede har programmet installeret, er det heldigvis en smal sag at få ordnet:
Hvis du dobbeltklikker på billedet her nedenfor, bliver du stillet om til Adobes hjemmeside, hvor du blot klikker på knappen Download, så går resten af sig selv. Held og lykke.

Artikelhierarki
Hovedside for artikler » Foredragsrækken » Foredragsrækken, efterår 2017
Foredragsrækken, efterår 2017

Claus Feveile

Knivskedebeslag af blik

Onsdag d. 27. september kl. 19.30
Arkæologiens Hus, Lisesmindevej 3B, 5230 Odense M

Claus Feveile
museumsinspektør, Sydvestjyske Museer

Vendiske knivskedebeslag - knivskedebeslag af vendisk type, eller som jeg er endt med at kalde dem: Knivskedebeslag af U-formet blik. Kært barn har mange navne! I årtier blev de opfattet som sjældne og eksotiske, fremstillet og båret af slavere og vendere syd for Østersøen og i begrænset tal ført til den østlige del af landet, enten ved handel, køb af slaver eller ved tab i forbindelse med vendiske overfald på de danske kyster i 1000- og 1100-årene.

Men med så meget andet, har metaldetektoren også vendt op og ned på den fremstilling. Gennem efterlysninger af fund i bl.a. Fynboer & Arkæologi, er der nu gennemført en  analyse af 327 beslag fra det nuværende Danmark. Og resultaterne er overraskende. Nordjyske typer, nogle fynske typer (naturligvis…) men også nogle få reelle importfund.

Kom og hør med og bliv klogere på en lille upåagtet fundgruppe – I har selv fundet mange af stykkerne!

Entre:
Medlemmer af Harja: 20,­- kr
Ikke­medlemmer: 30,­- kr


Jørgen Holm

De første mennesker i Europa

Onsdag d. 25. oktober kl. 19.30
Arkæologiens Hus, Lisesmindevej 3B, 5230 Odense M

Jørgen Holm
tidligere museumsisnpektør, Svinø

De første mennesker i Europa. Mit foredrag drejer sig om de tidligste spor efter mennesker i Europa. Udvandringen fra Afrika skete i to bølger, dels for 1-2 millioner år siden, dels for 40.-50.000 år siden, da det moderne menneske dukkede op i Europa og dér mødte - og blandede gener med - neandertaleren. Jeg vil især gøre en del ud af at beskrive indvandringen til Danmark - foregik den for ca. 400.000 år siden eller så sent som for ca. 15.000 år siden? Bl.a. vil jeg omtale mine egne undersøgelser af istidsbopladser ved Jels og Slotseng i Sønderjylland.

Entre:
Medlemmer af Harja: 20,­- kr
Ikke­medlemmer: 30,­- kr


Malene R. Beck

Bronzealderens høvdinge og andet godtfolk
– nye undersøgelser i gamle høje på Nordøstfyn

Onsdag d. 29. november kl. 19.30
Arkæologiens Hus, Lisesmindevej 3B, 5230 Odense M

Malene Refshauge Beck
museumsinspektør, Østfyns Museer

I 2016 og 2017 har Østfyns Museer foretaget undersøgelser i to bronzealderhøje, der hver på deres måde har bidraget med væsentlig ny viden om ældre bronzealder på Fyn.

En lidt særpræget arkæologisk undersøgelse, der foregik fra en lift i 12-15 meters højde, fandt i sensommeren 2016 sted ved den erosionstruede Lars Jens’ høj på Hindsholms østkyst. Det hører til sjældenhederne at museerne får lov til at grave i fredede fortidsminder som dette, men da naturen ikke tager hensyn til fredninger, er højen hastigt på vej i havet og dermed også en stor mængde vigtig viden. Ved hjælp af et ret begrænset indgreb i højen kunne vi konstatere, at der var tale om et ret kompliceret byggeri, hvor mindst tre personer er gravlagt i ældre bronzealder.

I disse år kommer der mange detektorfund ind og en stigende del er fra bronzealdergrave, der er pløjet i stykker. Heldigvis havde ploven ikke helt fået bugt med en meget særpræget grav og høj ved Kalvehavegård mellem Ladby og Kerteminde. Ud over en rig centralgrav blev der fundet skeletgrave fra ældre bronzealder ved højfoden – et i dansk sammenhæng ret enestående fund. Museet har fået penge til at fortsætte udgravningen i sensommeren 2017 – det venter vi os meget af, da der er helt særegent gode bevaringsforhold i området. Foredraget rundes af med de nyeste resultater og perspektiver fra udgravningen.

Entre:
Medlemmer af Harja: 20,­- kr
Ikke­-medlemmer: 30,­- kr


Anne Garhøj Rosenberg

Arkæologi ved Øhavsmuseet
– helt fra begyndelsen

Onsdag d. 13. december kl. 19.30
Arkæologiens Hus, Lisesmindevej 3B, 5230 Odense M

Anne Garhøj Rosenberg,
museumsinspektør, Øhavsmuseet Faaborg


Øhavsmuseet Faaborg er det yngste af de fynske museer med et arkæologisk ansvarsområde. Anne vil fortælle om arkæologiske de undersøgelser, som den nye arkæologiske enhed har foretaget siden sin start for godt og vel to år siden. Det drejer sig bl.a. om udgravningen af Jylland-Fyn kablet, en boplads i Ringe, bondestenalder ved Bramstrup samt nogle undersøgelser, som i skrivende stund ikke er blevet tilendebragt.

Da det er årets sidste foredragsaften, sætter vi lidt ekstra kulør på med en smagsprøve på julens kulinariske fristelser!.

Entre:
Medlemmer af Harja: 20,­- kr
Ikke­-medlemmer: 30,­- kr


11,214,197 Unikke besg