Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Janus-dag 2022 – UDSAT TIL SENERE PÅ FORÅRET

januar 15 @ 13:00 - 17:00

Pga. Corona-situationen har vi valgt at skubbe Janus-dagen til senere på foråret. Hold derfor øje her på siden og på Harjas Facebook siden for udmelding om ny dato.

Foredrag ved:
Museumsinspektør Lone C. Nørgaard, Svendborg Museum
Museumsinspektør Mogens Bo Henriksen, Odense Bys Museer
Seniorforsker Søren H. Andersen, Moesgaard Museum

Et af arrangementerne i anledning af Harj as 50-års jubilæum i 2021 var den succesfulde tre-ugers udgravningslejr, som foreningen afholdt på Kirkeby Vænge under ledelse af arkæologer fra Svendborg Museum. Der blev afdækket spor efter bosættelser fra Maglemosekulturen på kanten af den grusgrav, som i disse år gnaver sig ind på grusbanken syd for det flade terræn, hvor Stenstrup Issø i fortiden bredte sig ud. Lone vil redegøre for de vigtige og interessante fund af oldsager og kulturspor i undergrunden, om de naturvidenskabelige analyser og om fremtidsplanerne for videre arkæologiske undersøgelser på pladsen.

Et andet arrangement i anledning af jubilæet var udgivelsen af bogen Under Harjas fane. Heri har Mogens skrevet om den ældste fynske jægerstenalder, der opdaterer vor viden om den  senpalæolitiske tidsfase i denne del af landet. “Nye” fund som den stortandede harpun fra Helnæs og “hugormen” fra Fogense Enge — eller hvor det nu var? — danner optakt til emnet og  perspektiverer det.

En lignende manøvre vil Søren gøre om Fyn i ErtebøHekulturen. Han har også leveret stof til jubilæumsbogen, hvor han tager afsæt i sit tidlige møde med denne oldtidsperiode i Neverkær på Vestfyn fulgt op af udforskningen og publiceringen af de undersøiske bopladser i Tybrind Vig og ved Ronæs Skov, der i den grad har beriget os alle med kærkommen ny viden om livet, som det udfoldede sig for befolkningen hen imod slutningen af jæger- og ” fiskerkulturen.

Tilmelding til Eigil Nikolajsen, tlf. 65 97 79 90 eller på  nikolajseneigil@gmail.com

Entre: 50 kr. for medlemmer,
75 kr. for ikke-medlemmer.
Entreen inkluderer kaffe/te og janus-kage.

Detaljer

Dato:
januar 15
Tidspunkt:
13:00 - 17:00
Begivenhed Kategori:

Arrangør

Harja

Sted

Harja Klubhus
Lisesmindevej 3B
Odense, 5230 Danmark
+ Google Maps
View Sted Website