27.08.2016 11:03:54
BIFROST-partner
Harja - nu med drone
Nyeste artikler
· Fynboer og Arkæologi...
· Vikingernes veje
· Generalforsamling lø...
· Generalforsamling 2016
· Nordisk mytologi og tro
Skyd genvej til...
...Etiske regler for Harja
...Vejledninger og skabeloner
...Fynboer&Arkæologi
...links til de fynske museer
Fejl på siden?
Hvis du konstaterer fejl på Harjas hjemmeside – fx døde links eller regulært roderi i tekst og billeder – så drop venligst en besked til webmaster@harja.dk. Tak.
Log ind
Brugernavn

KodeordEr du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
ANNONCER
Harjas kopiservice
Til kopiering af foreningens skrifter har Harja købt en kopimaskine. Medlemmer kan kopiere til følgende priser: Sort/hvid: 50 øre pr A4-ark, farvekopier: 1 kr.

Køb billige arkæologi­bøger
Harja er kommet i besiddelse af forskellige spændende arkæo­log­ibøger, som sælges til yderst favorable priser fra 5,- kr. til 20,- kr
Henvend dig i Arkæologiens Hus og se lageret.

Harja-jakker
Softshell jakke med logo foran og tryk bagpå. Der kan vælges mellem tryk både for og bag eller tryk foran og ikke bagpå. Jakken fås i herre- og damemodel. Pris: 380,- kr.
Henvendelse til
Birthe Højmark Jensen
bhj1962@gmail.com
Tlf.: 2330-2474

Dansk metaldetektor salg Detektorshop.dk
Alt indenfor seriøst detektorgrej
Minelab, XP Deus, Garrett, Whites, Tesoro, Detech, Coiltek mv.
Høj service og hurtig levering
Telefon 3035 3655

Rabat på detektorgrej
Hos DetectorLabs i Finland får Harjas medlemmer 3-8% rabat på detektorgrej, alt efter hvilke produkter man køber.
Bliv medlem af Harjas detektorgruppe, og log in og se, hvordan du gør.
Hent Adobe Reader
Noget af indholdet på Harjas hjemmeside ligger gemt som pdf-filer. Det gælder f.eks. nyhedsbrevet Skjald og enkelte artikler. Det betyder, at du er nødt til at have programmet Adobe Reader installeret på din computer for at kunne læse det. Hvis ikke du allerede har programmet installeret, er det heldigvis en smal sag at få ordnet:
Hvis du dobbeltklikker på billedet her nedenfor, bliver du stillet om til Adobes hjemmeside, hvor du blot klikker på knappen Download, så går resten af sig selv. Held og lykke.

Næste arrangement, onsdag den 7. september 2016
detektorarkæologi

Detektorgruppen

Klubaften

 

Tid: Onsdag den 7. september, kl. 19.30
Sted: Arkæologiens Hus, Lisesmindevej 3B, 5230 Odense M 

Harja-aktiviteter
harja

Frivillig på udgravning

Som medlem af Harja har man mulighed for at være med som frivillig på de af museernes udgravninger, der egner sig til det. Odense Bys Museer har f.eks. brugt frivillige i forbindelse med udgravningerne på Thomas B. Thriges Gade, hvor frivillige bl.a. har taget sig af at solde den bortgravede jord. Det har givet adskillige spændende fund og store oplevelser.

Derudover er det en stor glæde for os frivillige at kunne følge forløbet af udgravningerne på aller nærmeste hold. Her i sommer har arkæologerne bl.a. fundet en del tønder og brønde i et baggårdsområde i middelalderens Overgade.På én af tønderne var der nogle indgraveringer, der fortæller, at den har været anvendt til import af varer til byen, før den blev genanvendt, muligvis som latrintønde.

De sidste brønde er ved at blive fjernet, men kan jeg oplyse, at i løbet af de næste 14 dage kan man følge arkæologernes afdækning af resterne af bebyggelsen i middelalderens Overgade 7. 

Frem til 31. august er der hver dag mandag-torsdag kl. 14 “Arkæologiske rundvisninger” i udgravningen, ligesom der er Åbent hus i den arkæologiske udgravning lørdag den 20. august og lørdag den 17. september kl. 10-14, hvilket du kan se af museets hjemmeside.

Endelig er der den gratis udstilling “Gemt under gaden” med fund fra udgravningen, der kan ses  i forhallen på Møntergården frem til 6. november, der kan henvises til.

Hilsen Kirsten, frivillig ved vandsoldet

Anerkendelse
Glenn Abramsson

Stort skulderklap til Glenn

Glenn Abramssom modtog den 12. maj det ene af to legater, der uddeles i forbindelse med uddelingen af den prestigefyldte Westerby-pris. Prisen er en af de fineste hædersbevisninger, en dansk arkæolog kan få, og legatet er i denne sammenhæng at betragte som en top-top anerkendelse. 

Generalforsamling 2016
harja

Rokeringer i bestyrelsen

Harja har fået ny formand, og to nye medlemmer er trådt ind bestyrelsen efter årets generalforsamling.

Det kunne ligne en slags revolution, men er kun ganske udramatisk.
Vores hidtidige formand, Helge Rasmussen, følte behov for at skære lidt ned på sit store og meget mangeartede engagement i det fynske foreningsliv, og formandsposten i Harja blev altså en af de ting, Helge måtte skære fra. Heldigvis fortsætter Helge som almindeligt engageret medlem af foreningen.

Eigil Nikolajsen

Til afløsning for Helge valgte generalforsamlingen en formand, der i hele foreningens levetid har vist sig som en stabil og initiativrig drivende kraft, Eigil Nikolajsen, der hidtil har siddet i bestyrelsen som en flittigt brugt suppleant.
"Jeg er rimeligt tryg, for bestyrelsesholdet virker meget samarbejdsvilligt og dets medlemmer er vel kvalificerde på mange felter – og så er der jer uden for bestyrelsen, der gør en god indsats, også. Så det kan aldrig gå helt galt," siger den nye formand.

Leif Tvilum, bestyrelsens anden suppleant, valgte at trække sig på grund at manglende tid. Som de to nye suppleanter valgtes Alice Amlund og Per Nielsen.

Interesserede kan se referatet fra generalforsamlingen her.

Valkyriefilm

Gensyn med valkyrien

Valkyrien på YouTubeMorten Skovsby har lagt denne lille video ud på nettet. Her fortæller han om, hvordan det gik til, da han og et par detektormakkere pludselig blev berømte i hele verden.

Videoen er ligesom valkyrien: lille, men flot og vildt spændende at kigge på.

Klik og kig

Find dine fund

Flotte fibler på flotte tavler

Fibeltavlen Glenn Abramsson har samlet alt, hvad der er værd at vide om fibler, stang­nåle, dobbeltknapper og stangknapper fra bronze­alderen til middelalderen på en stor tavle, som han generøst stiller til rådighed for alle Harja-medlemmer og alle, der i øvrigt går og finder den slags.

Til tavlen hører en tabel med forklarende tekst og links, der leder hen til de relevante fibler på tavlen.

Tavle og tabel kan ses og downloades her.

Se også de imponerende anmeldelser på Harjas facebookside.

Pas godt på dine fund
Museumsnyt

Før du finder mere, så læs:
Konservatorens gode råd

Dorte Gramtorp, konservator ved Odens Bys Museer, Bevaringsfunktionen, giver fem gode råd, der er lette at følge, og sikrer dine fund på den bedst mulige måde. Find rådene under Artikler > Vejledninger og skabeloner, og læs dem inden du finder gør værdifulde fund.

Nyt link

Om behandling af danefæ

Nationalmuseet har oprettet en hjemmeside, hvor man kan få alt at vide om, hvordan man indleverer danefæ, og hvad der så sker sidenhen. Find et link til siden i den sorte menulinje ovenfor, under links> Diverse.

Velkommen
Her på forsiden kan du holde dig orienteret om, hvad der foregår i foreningen. Foredrag, klubaftener, studiekredse, udflugter m.m. vil blive annonceret her. I Kalenderen kan du få overblik over begivenhederne for en måned ad gangen.

Se her, hvordan du bruger hjemmesiden.

Begivenheder
<< August 2016 >>
Ma Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24
25
26 27 28
29 30 31        
Faste arrangementer i Harja
Detektorgruppen. Klubaften den første onsdag i hver måned.
To gange om året vil repræsen­tanter for museerne være til stede for at modtage fund fra deres områder.
Michael Nielsen og Glenn Abramsson er kontakt­personer.

Arkæologisk kortlægning. Arkæologisk kortlægning har klubaften den anden onsdag i måneden.
Vi gennemgår forskellige arkæologiske fund, og vi er nysgerrige efter at finde Sallinge Herreds tingsted.
Kontakt Leif Rasmussen.

Kyst- og Marinarkæologisk Gruppe. Ingen faste mødedatoer.
Kontakt Sven Amlund.

Oldsagsgruppen. Gruppen mødes på uregelmæssige dage, se kalenderen øverst på siden. Bemærk tidspunktet kl. 19.15!
Kontakt til Eigil Nikolajsen.

Harja Østfyn Gruppen mødes en gang om måneden, som oftest på en torsdag, se kalenderen øverst på siden. Vi mødes på Vikingemuseet Ladby.
Gruppens medlemmer beskæf­tiger sig primært med at regi­strere og beskrive museets rekognoscerings­fund, som i sin tid er blevet gjort af Ladby­skibets Arkæologigruppe.
Eigil Nikolajsen. er styrismaðr.

Vikingernes veje. Mødes normalt tredje torsdag i hver måned. Vi fokuserer på vikingernes indflydelse, primært i Storbritanien.
Bemærk tidspunktet: kl. 19!
Kontakt Leif Tvilum.

Åbent hus. Kom og få en afslappet og uformel snak om arkæologi over en kop kaffe og se, hvad vi har gang i. Velkommen i Harjas klubhus, Lisesmindevej 3A, 5230 Odense M. Følg med her på siden og se, hvornår næste arrangement finder sted.
4,777,807 Unikke besøg