18.03.2018 06:09:13
BIFROST-partner
Harja - nu med drone
Begivenheder
<< November 2017 >>
Ma Ti On To Fr
   
1
2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13
14
15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27
28
29
30      
Nyeste artikler
· Generalforsamling l...
· Foredragsrækken, fo...
· Fynboer&Arkæologi 2...
· Foredragsrækken, ef...
· Fynboer og Arkæolog...
Skyd genvej til...
...Etiske regler for Harja
...Vejledninger og skabeloner
...Fynboer&Arkæologi
...Fynboer&Arkæologi
...Forfattervejledning for F&A
...links til de fynske museer
Fejl på siden?
Hvis du konstaterer fejl på Harjas hjemmeside – fx døde links eller regulært roderi i tekst og billeder – så drop venligst en besked til webmaster@harja.dk. Tak.
Log ind
Brugernavn

KodeordEr du endnu ikke registreret bruger?
Klik her for at oprette dig.

Har du glemt dit kodeord?
Bed om et nyt ved at klikke her.
ANNONCER
Køb billige arkæologi­bøger
Harja er kommet i besiddelse af forskellige spændende arkæo­log­ibøger, som sælges til yderst favorable priser fra 5,- kr. til 20,- kr
Henvend dig i Arkæologiens Hus og se lageret.

Harja-jakker
Softshell jakke med logo foran og tryk bagpå. Der kan vælges mellem tryk både for og bag eller tryk foran og ikke bagpå. Jakken fås i herre- og damemodel. Pris: 380,- kr.
Henvendelse til
Birthe Højmark Jensen
bhj1962@gmail.com
Tlf.: 2330-2474

Dansk metaldetektor salg Detektorshop.dk
Alt indenfor seriøst detektorgrej
Minelab, XP Deus, Garrett, Whites, Tesoro, Detech, Coiltek mv.
Høj service og hurtig levering
Telefon 3035 3655

Rabat på detektorgrej
Hos DetectorLabs i Finland får Harjas medlemmer 3-8% rabat på detektorgrej, alt efter hvilke produkter man køber.
Bliv medlem af Harjas detektorgruppe, og log in og se, hvordan du gør.
Hent Adobe Reader
Noget af indholdet på Harjas hjemmeside ligger gemt som pdf-filer. Det gælder f.eks. nyhedsbrevet Skjald og enkelte artikler. Det betyder, at du er nødt til at have programmet Adobe Reader installeret på din computer for at kunne læse det. Hvis ikke du allerede har programmet installeret, er det heldigvis en smal sag at få ordnet:
Hvis du dobbeltklikker på billedet her nedenfor, bliver du stillet om til Adobes hjemmeside, hvor du blot klikker på knappen Download, så går resten af sig selv. Held og lykke.

Detektortur ved Kertnge Nor
detektorarkæologi

Detektortur til Kertinge Nor

Tid: Lørdag d. 24 marts fra kl. 9.15
Sted: Det får I besked om

Så er der mulighed for at deltage i en detektortur til en par spændene marker ved Kertinge Nor, sydøst for Dræby. Der er plads til maks 15 mand, så det er som altid efter først til mølle princippet, hvis I ønsker at deltage.

Afsøgningen foregår i samarbejde med Østfyns Museer, og de har I den forbindelse været så venlige at donere røde pølser på dagen. Harja giver et stykke kage til kaffen. Kaffe og drikkelse skal man selv medbringe.

Husk alle der deltager skal have GPS'er med der kan logge søgespor, da disse vil blive indsamlet ved afslutningen af dagen, inden folk kører hjem. Fund samles sammen ved slutningen af dagen.

Som altid så ser vi på weekendens vejrudsigt ved middagstid, fredagen den 23. Skulle vejret ikke være til afsøgning hverken om lørdagen eller søndagen, så udskydes afsøgningen til en af de følgende weekender. I så tilfælde udsendes en ny e-mail med tilmelding. Hvis vejrudsigten for søndagen er fin, så vælges denne dag frem for lørdagen, ellers vælges lørdagen. Alle der har forhåndstilmeldt sig og som har fået besked om at de er kommet med på listen, vil blive orienteret om fredagen, om afsøgningen bliver til noget og hvilken dag det bliver. Vi mødes på lokaliteten kl. 9:15. Hvor præcist vi mødes fremsendes senere til de tilmeldte.

Med venlig hilsen Detektorudvalget. 

Næste arrangement, tirsdag d. 27. marts 2018
Oldsagsgruppen

Oldsagsgruppen

Klubaften
Tid: Tirsdag d. 27. marts kl. 19.15
Sted: Arkæologiens Hus, Lisesmindevej 3B, 5230 Odense M

Den nye bestyrelse 2018
harja

Ny kasserer i Harja

kasserer Rasmussen aflægger beretning

Den afgående kasserer Leif Rasmussen aflægger sin sidste beretning for denne gang.
Foto: Per Nielsen

På generalforsamlingen den 10. marts 2018 trådte Leif Rasmussen af efter 10 år på den krævende post som kasserer i Harja. Harjas formand, Eigil Nikolajsen benyttede anledningen til at takke Leif Rasmussen for hans uegennyttige indsats for foreningen gennem næsten en hel menneskealder – ikke bare som kasserer gennem 10 år, men også perioder som formand, næstformand, sekretær samt redaktør af Fynboer & Arkæolog
Leif Rasmussen  afløstes som kasserer af Michael Mortensen, Svendborg.

Efter konstituerede den nye bestyrelse sig således:

Formand: Eigil Nikolajsen
Næstformand: Glenn Abramsson
Kasserer: Michael Mortensen (nyvalgt)
Sekretær: Per Nielsen
Bestyrelsesmedlemmer: Lars Kramer, John Kristensen og Lis Lorentsen
Suppleanter: Alice Amlund og Michael Nielsen.

Kontaktoplysninger findes her: Harjas bestyrelse.

Se også referatet fra generalforsamlingen her: Generalforsamling i Harja, marts 2018.

Næste arrangement, onsdag d. 21. marts 2018
foredrag

morten mortensen

De første mennesker i Danmark

Morten Fischer Mortensen seniorforsker på Nationalmuseet
Tid: Onsdag d. 21. marts 2018, kl. 19.30
Sted: Arkæologiens Hus, Lisesmindevej 3B, 5230 Odense M

 

Senistiden spænder over perioden fra omkring 15.000 til 11.700 før nu og markerer slutningen på 100.000 års istid. Perioden var præget af voldsomme ændringer i både klima og naturmiljø. De mægtige gletsjere, som dækkede store dele af Skandinavien, smeltede gradvist bort, og en tundrasteppe spredte sig over de tidligere nedisede områder.

Med spredningen af vegetationen fulgte store flokke af rensdyr, og med dem gør det moderne menneske sin entre i det område, som i dag er Danmark. De ældste veldaterede spor efter mennesker i Danmark er fundet i et lille dødishul ved Slotseng nær Vojens. Resterne af mindst 11 rensdyr, skudt og slagtet af Hamburg-kulturens jægere, er udgravet af søens bund. Ved at analysere pollen, plante- og insektrester bevaret i sø-sedimenter fra Slotseng og i en række andre dødishuller har vi rekonstrueret senistidens landskab og klima, hvilket har kastet nyt lys over menneskets indvandring til Danmark.

Entre
Harja-medlemmer: 20,- kr
Ikke-medlemmer: 30,- kr

Find dine fund
detektorarkæologi

Vægtlodder af bly

Vægtlodder af blySteen Agersø har fremstillet en typologisk oversigt over vægtlodder af bly. Vægtlodderne præsenteres på en tavle i forhold til deres form og eventuel ornamentik. Desuden angiver tavlen en stor mængde varianter af de forskellige typer. 
Udover blylodderne er medtaget enkelte lodder i andre metaller i det omfang, de har paralleller i bly.

Tavlen har udgangspunkt i Steen Agersøs egne fund af vægtlodder i Havsmarken-komplekset på Ærø.

Tavle og tabel kan ses og downloades her.

Detektortur til Polen den 15. til 21 september 2018
detektorarkæologi

Hej Harja Detektormedlemmer

Som nogle af jer sikkert har set er der på Harjas facebook side opslået at vi foretager en sidste tur til Polen i år ifm. undersøgelsen af slagmarken ved Grunwald. Skulle du være interesseret i at være med, så send os lige en e-mail tilbage. Vi skal hurtigst muligt have dannet os et overblik over hvor mange der evt. kunne tænke sig at deltage. Nedenstående er hvad der blev skrevet på facebook af Michael.

I samarbejde med museet i Grundwald har vi fået muligheden for at komme til Polen en aller sidste gang. Arrangementet går fra d 15-21.9. Det er stadig genstande fra det store ridderslag i 1410 vi leder efter. De foregående 4 år der der fundet en større del genstande fra slaget. Er du interesseret i denne tur, så skriv til Glenn eller Michael fra Harja's bestyrelse. Jeg har selv været med to gange og det er en fantastisk oplevelse at være dernede og nogle fantastiske mennesker at være sammen med. Det er absolut sidste chance for at komme derned.

Mvh Glenn og Michael

Danefæ og fundhåndtering

Indlevering af danefæ

Nationalmuseet har oprettet en hjemmeside, hvor man kan få alt at vide om, hvordan man indleverer danefæ, og hvad der så sker sidenhen. Gå til siden  Indlevering af danefæ.

Metaldetektor og danefæ

Slots- og Kulturstyrelsens retningslinjer for, hvad man må og ikke må, når man søger med metaldetektor. Gå til siden: Metaldetektor og danefæ.

Indlevering til Odense Bys Museer

Her er bare alle de praktiske oplysninger, man har brug for, når man søger med metaldetektor: Indstilling af detektoren, afmærkning af fundsteder, fundoplysninger, håndtering af skrøbelige fund o.m.a. Gå til OBM's side Guide til amatørarkæologer.

Find dine fund

Flotte fibler på flotte tavler

Fibeltavlen Glenn Abramsson har samlet alt, hvad der er værd at vide om fibler, stang­nåle, dobbeltknapper og stangknapper fra bronze­alderen til middelalderen på en stor tavle, som han generøst stiller til rådighed for alle Harja-medlemmer og alle, der i øvrigt går og finder den slags.

Til tavlen hører en tabel med forklarende tekst og links, der leder hen til de relevante fibler på tavlen.

Tavle og tabel kan ses og downloades her.

Se også de imponerende anmeldelser på Harjas facebookside.

Pas godt på dine fund
Museumsnyt

Før du finder mere, så læs:
Konservatorens gode råd

Dorte Gramtorp, konservator ved Odens Bys Museer, Bevaringsfunktionen, giver fem gode råd, der er lette at følge, og sikrer dine fund på den bedst mulige måde. Find rådene under Artikler > Vejledninger og skabeloner, og læs dem inden du finder gør værdifulde fund.

9,293,599 Unikke besg