Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

Harja bustur – Klosterlund – Silkeborg – Høj Stene

juni 1 @ 8:00 - 19:00

Med Harjarejser på bustur: Klosterlund Museum, Silkeborg Museum og Høj Stene

Sommerens ekskursion går i år til tre arkæologisk spændende jyske lokaliteter. Vi begynder med Silkeborg Museum, hvor vi skal se og høre om den nye udstilling af Tollundmanden, et af vore mest kendte moselig. Tollundmanden er kulstof 14 dateret til mellem år 375 og 210 før Kristi fødsel og blev fundet i 1950 ved tørvegravning ved Bølling Sø. Han fremstod ved udgravningen overordentlig velbevaret, men man valgte dengang kun at konservere hovedet til udstilling. Da man for nogle år siden i forbindelse med fornyelse af udstillingen ønskede at vise ham i hel figur, var resten af kroppen i en sådan forfatningen,at udstilling ikke var mulig, og man måtte derfor modellere en kunstig korpus.Han indgår nu i en meget fin lille jern alder udstilling. Han står faktisk i rekonstruktion og byder velkommen! Vi vil blive vist rundt i udstillingen af en museumsmedarbejder.

Fra Silkeborg fortsætter vi til Bølling Sø,hvor vi skal se det lille fine Klosterlund Museum. Bølling Sø udmærker sig naturmæssigt og arkæologisk. Jægerstenalderen er rigt repræsenteret ved både ahrensburg, tidlig maglemose og ertebølle kultur, alt fint udstillet i Klosterlund Museum, som yderligere byder på et sjovt lille skov bindings værkhus kun helliget maglemosefund.

Vi slutter dagen med at bese Høj Stene, en monumental skibssætning fra germansk jernalder. Høj Stene blev genfundet i 2014. Fra tidligere indberetninger kendte man til dens eksistens, men alle sten var efterhånden fjernet, og anlæggets lokalisation var gået i glemmebogen. Ved hjælp af georadar og efterfølgende udgravninger på vistes fyldskifter efter stenene og brandgrav midt i anlægget. Høj Stene er den eneste af de monumentale skibssætninger, hvor man har været i stand til at påvise en grav. An lægget fremtræder nu nyrestaureret med nye stenstøtter. Et meget stemningsfuldt sted. Også turen ud til skibssætningen langs Gudenåen på den gamle træksti håber vi at kunne få med, forudsat vejret er til det.

Det bliver en dag med spændende arkæologi, flot natur og hyggeligt socialt samvær.
Litteratur:
Høj Stene, Kuml 2019 (findes i Harjas bibliotek)
Christian Fischer: Tollundmanden, gaven til guderne, Hovedland 2017
Klosterlund museum: Bølling Sø og Stenholt Skov, foreningen forlaget Boelund 2008

Læs det mere om programmet her: Klosterlund – Silkeborg- Høj Stene programmet

Praktisk
Dato: 1. juni 2024
Pris: 550 kr pr. deltager.
Indbefattet er: busturen, morgenbrød, frokost, kaffe/te og kage samt entreer til museer. Øl og vand kan købes i bussen.
Tilmelding: til Eva Therkelsen efter førsttilmølle
princippet på:
evatherkelsen@hotmail.com. eller mobil 30 29 92 72.
Max 30 deltagere.

Detaljer

Dato:
juni 1
Tidspunkt:
8:00 - 19:00
Begivenhed Kategorier:
,

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen